BekamBekam.Com

Penyembuhan Penyakit Cara Rasulullah S.A.W.

Sejarah Bekam

Penggunaan bekam pertama kali oleh manusia ialah pada zaman Nabi Allah Luth A.S. Kaum Nabi Luth A.S. apabila ada orang asing lalu di kawasan mereka, mereka akan melempari kepala orang itu dengan batu sehingga mengalirkan darah, lantas mereka mendatangi orang tersebut dan meminta bayaran daripadanya sebagai upah atas darah kotor yang telah mereka keluarkan.

Kisah ini mengisyaratkan sudah lama penggunaan bekam sebagai cara pengubatan sejak zaman itu hingga zaman Rasulullah S.A.W. seterusnya hingga ke hari ini.

Di negara Arab, orang berbekam dengan menggunakan cawan kaca atau mangkuk tinggi. Sedangkan di negara China, orang menggunakan tanduk. Pada abad ke-18 masihi, orang Eropah menggunakan lintah sebagai alat untuk berbekam. Sebuah jurnal mengatakan bahawa pernah sekitar 40 juta lintah diimport oleh Perancis untuk tujuan itu. Lintah-lintah tersebut akan dilaparkan terlebih dahulu dengan tidak diberi makan. Jadi, bila lintah itu ditempelkan pada tubuh manusia dia akan terus menghisap darah dengan begitu efektif sekali. Setelah kenyang lintah itu tidak akan menghisap darah lagi dan terus jatuh. Begitulah lintah mengakhiri “upacara” berbekamnya.

Di negara-negara lain ada yang masih menggunakan buluh (teknik bekam herba) tetapi ini memerlukan api untuk menguapkannya untuk mendapatkan daya vakum/tarikannya. Pada hari ini peralatan bekam yang dikembangkan telah disesuaikan dengan perkembangan zaman, sehingga lebih mudah dipergunakan dan lebih hyginis, kerana menggunakan peralatan medis yang steril dan juga bersifat disposal (pakai buang/pelupusan).

Alamat

BekamBekam.Com
Pusat Rawatan Darul Amin
12 Lebuhraya Bukit Jalil
57000 Kuala Lumpur
Malaysia

No. telefon

011-12762166

E-mail

admin@bekambekam.com

Masa Operasi

Selasa - Ahad
10.00 Pagi - 6.00 Petang
(Dengan Temujanji Sahaja)

© 2024 BekamBekam.Com | Semua Hak Cipta Terpelihara | Diurus Oleh Pusat Rawatan Darul Amin (003066331-D)

Silakan Share Untuk Manfaat Bersama!